5 hlavných benefitov otužovania

1️⃣ Pozitívna nálada: vstup do chladnej vody nie je spočiatku veľmi slastný. Za krátku chvíľu, priblížne minútu, sa telo ale aklimatizuje a to je čas, kedy začnú pôsobiť hormóny šťastia, endorfíny. Za ten prílev pozitívnej energie to určite stojí. Úsmev na tvári je spoločným znakom všetkých otužilcov. A povedzme si pravdu, dobrá nálada dnes nie je žiaľ samozrejmosťou. Každá minúta šťastia náš život posilní.

2️⃣ Pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém: tu pozor, ak trpíte závažnejším kardiovaskulárnym ochorením, otužovanie nie je pre vás vhodnou formou zábavy. Pred namočením palca na nohe sa radšej poraďte so svojim lekárom. Rovnako tak sa nedoporučuje začínať s ním vo vyššom veku a určite nie na “hulváta”, teda skokom do vody prvýkrát až v zime. Vstupu do chladnej a ľadom pokrytej vody musí predchádzať “predohra” v podobe prípravy. Tou môžu byť studené sprchy, s ktorými začíname v lete (mimochodom, studená sprcha je horšie tolerovaná ako kúpeľ v zimnom jazere) a pravidelné vonkajšie kúpanie už od skorej jesene. Ak vám zdravotný stav nebráni v otužovaní, jeho pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém je daný jeho posilňujúcim účinkom na cievy a srdce. Výkyvmi tepla spôsobené sťahovanie a rozťahovanie ciev podporuje ich pružnosť a odolnosť.

3️⃣ Podpora imunity: azda najviac spomínaný pozitívny vplyv otužovania. V tomto prípade je ale dôležité dodržiavanie pravidelnosti (aspoň 2x do týždňa), pohyb - rozcvička, pred aj po otužovaní a primerane dlhý pobyt vo vode. V zásade platí, že menej je niekedy viac a v zimných mesiacoch postačujú aj 3-4 minúty. Zbytočne dlhým a pre telo stresujúcim pobytom v studenej vode dosiahnete pravý opak, teda oslabenie imunity. Otužovanie teda nie je vhodné pre tých, ktorí všetko berú ako súťaž a z vody vylezú až vtedy, keď tak urobia všetci ostatní. Je tiež dôležité povedať, že otužovanie by nemalo byť len o jednom krátkom pobyte vo vode, otužovanie je životný štýl. Väčšina dlhoročných otužilcov sa takmer denne venuje rôznym pohybovým aktivitám, od športu po turistiku, nefajčí a alkohol požíva naozaj len príležitostne. Benefity sú teda výsledkom viacerých faktorov, ktoré k otužovaniu patria. K otužovaniu patrí celý komplex dobrých rozhodnutí.

4️⃣ Pozitívny vplyv na mnohé chronické ochorenia: medzi otužilcami je množstvo ľudí, ktorí popisujú pozitívny vplyv napríklad na autoimunitné ochorenia alebo rôzne formy alergie. Množstvo ochorení alebo symptómov vzniká v dôsledku zlého psychického stavu. Dobrá nálada navodená otužovaním preto môže viesť aj cez placebo efekt k odstráneniu mnohých ťažkostí. Vo všeobecnosti platí, že ak existuje niečo, čo vám môže zlepšiť kvalitu života, stojí za to vyskúšať to.

5️⃣ Psychická odolnosť, vôľa a sebadôvera: veľa ľudí nevstúpi do studenej vody preto, lebo sa predčasne vzdá, neverí si, že to zvládne. Musíte mať silnú vôľu, aby ste opustili svoju komfortnú zónu, ktorú predstavuje teplo, vyzliekli sa a nezastavili aj po tom, čo si namočíte nohy a zacítite chlad. Pochopíte, že jedinou prekážkou, ktorá vám bráni dosiahnúť cieľ, ste často len vy, váš strach z neúspechu a nedostatok sebadôvery.