Ako a kedy začať s otužovaním (6)

Pri otužovaní 100% platí, že je ťažšie zotrvať, než začať. Ani zďaleka nie každý potenciálny otužilec sa otužilcom aj stane. Je nesmierne dôležité, aby ten, kto chce s otužovaním začať, tak robil z vlastného presvedčenia. Otužovanie nie je vecou módy. Je to životný štýl. Endorfíny sa vám začnú vyplavovať už pri odchode z domu a pri pohľade na zamrznuté jazero cítite nával nepopísateľného šťastia. Skutočného otužilca spoznáte tak, že sa sa viac smeje než trasie. A možno je to len krycí manéver. Aj ja sa radšej smejem, keď už nedokážem zastaviť zvonkohru zubov, ktoré na seba narážajú v rytme arktickej samby.

Ako a kedy teda začať? Budem trošku “politicky nekorektný”. V súvislosti s viacerými témami sa hovorí o takzvanom varení žaby. Ak žabu hodíte do vriacej vody, vyskočí z nej. Ak ju budete vo vode ale postupne variť, uvaríte ju. Nie len pri varení žabej polievky platí, že ľahšie dosiahnete cieľ, keď sa naň postupne pripravíte. Často sa stáva, že sa nadšenec rozhodne začať s otužovaním uprostred zimy, najčastejšie na základe externého podnetu, rozumej stávky alebo výzvy. Stávka je často výhovorkou na to, aby sme urobili niečo, po čom túžime už veľmi dlho, no nemali sme na to odvahu. Zelené vlasy, jazda na divej svini, tetovanie, piercing v pupku,…skok do studenej vody. V takomto prípade býva väčšinou prvé otužovanie aj tým posledným. Vo všeobecnosti platí, že je ideálne začínať vo vode, ktorá má ešte príjemnú teplotu, no už neláka štandardného plážového inžiniera. Teda začiatok jesene, september - október. Vhodnou prípravou na čľapkanie sa v studenej vode je systematická predohra v podobe studených spŕch už počas leta, 2-4 krát do týždňa, ideálne ráno. So studenými sprchami trvajúcimi od pár sekúnd po 2-3 minúty som začínal aj ja. Na základe početných rozhovorov s otužilcami ale môžem povedať, že studená sprcha je tolerovaná oveľa horšie než kúpanie vo vode a množstvo otužilcov ju považuje za nepríjemnú a vyhýba sa jej. Ak vám teda studená sprcha nevyhovuje, nič sa nedeje, v žiadnom prípade to neznamená, že nebudete určite tolerovať zimné plávanie. Práve z týchto dôvodov mnohí dlhoroční otužilci studenú sprchu ako vstupnú bránu do klubu otužilcov nedoporučujú. Doporučil by som ju ale tým, ktorí sa obávajú prípadných zdravotných komplikácii spojených s otužovaním. V takom prípade je sprcha v domácom prostredí vhodným testom. Alternatívou poskakovania medzi kvapkami v sprche je umývanie sa uterákom namočeným do studenej vody, prípadne polievanie sa vodou vo vani.

Ak už teda s otužovaním začnete, riaďte sa svojim telom, určite nie svojim okolím. Potlačte svojho športového ducha a zabudnite na pretekanie sa v dĺžke pobytu vo vode. Opäť raz pripomínam, že vám má otužovanie prinášať radosť a nie utrpenie. Aj minúta je viac než nič. A vôbec nevadí, že tam otužilecký štamgast vydrží až do chvíle, keď ho musia kolegovia z ľadu vysekať. Nie každý môže byť Wim Hof. Na to, aby ste mohli na sebe postupne badať pozitívne účinky otužovania postačujú 2-3 tréningy týždenne. Pri teplote vody nad 15 st., teda v termálnom bazéne, môžete plávať bez časového obmedzenia. Pri poklese teploty vody na 8-14 st. by ste sa v nej mali zdržať maximálne 20 minút, pri teplote vody pod 8 st. cca 5 minút. Vo vašich začiatkoch sa hneď po opustení vody utrite a následne sa rozcvičte. Skúsenejší otužilci sa utierať nemusia, namiesto toho sa hneď venujú dynamickým cvikom, ktoré zapájajú všetky svalové skupiny. Ak je na to priestor, vhodný je aj krátky beh.

Okrem teploty vody ovplyvňujú otužovanie a pocity z neho aj ďalšie faktory. Sú to predovšetkým vonkajšia teplota, vietor, slnečené alebo naopak sychravé počasie. Významný vplyv má aj aktuálny stav organizmu, miera celkového vyčerpania, únava, nevyspatosť. Samozrejmosťou je, že otužovanie odkladáme v prípade, že sme chorí, vrátane nachladnutia. Z vlastných skúseností môžem povedať, že pobyt v chladnej vode horšie tolerujem keď som unavený napríklad po službe a viac mi vyhovuje slnečné počasie s mrazom ako sychravé počasie s teplotami nad nulou a s vetrom vo vlasoch.

A ešte rada na záver. Ideálne je začať s otužovaním v komunite otužilcov. Skúsenejší otužilci vám poradia, povzbudia vás a pomôžu, ak to budete potrebovať. Skupiny otužilcov dnes fungujú vo väčšine regiónov Slovenska a radi medzi sebou privítajú nových členov.