Kliešťová encefalitída

Kliešť patrí k pavúkovcom. Má dokonale vyvinuté zmysly a to, že sa blížime cíti už z veľkej diaľky. Po krvi bažiace samice zväčšia svoj objem po nacicaní niekoľkonásobne. K človeku sa prisávajú larvy, nymfy i samičky, pričom drobné larvy i nymfy možno prehliadnúť. Miestami prisatia sú hlavne časti tela s jemnou pokožkou (hlava za ušami, podpazuší, podkolení a genitálnej oblasti). Kliešť saje niekoľko dní, pričom vypustí do kožnej rany sliny s vírusmi. Takýmto spôsobom dochádza k prenosu kliešťovej encefalitídy. K prenosu môže dôjsť ale aj pitím surového kozieho mlieka, alebo použitím produktov z ovčieho mlieka.

Kliešť získa infekciu prisatím na hraboše a domáce cicavce, ktoré sú základnými hostiteľmi nebezpečného vírusu. Infekcia nie je prenosná z človeka na človeka. Výnimkou je tehotenstvo, keď hrozí prenos z matky na plod.

Kliešťová encefalitída sa najčastejšie prejavuje ako dvojfázové ochorenie. Prvú fázu charakterizuje horúčka, únava, bolesti hlavy a svalov, nevoľnosť. V druhej fáze už nastupujú príznaky meningitídy. K nej sa môže, ale nemusí pridať encefalitída. V každom prípade, ochorenie útočí na centrálny nervový systém, takže nám môže spôsobiť dlhodobé neurologické problémy, dokonca smrť. V praxi sa žiaľ často-krát stretávame aj s veľmi ťažkým priebehom. Vzhľadom k nešpecifickým symptómom prvej fázy je niekedy správna diagnóza určená pomerne neskoro najmä v oblastiach, kde nie sú kliešťové encefalitídy bežné.

Kliešťom sa najviac darí v teplom a vlhkom období. V strednej Európe máme najviac kliešťov v apríli a v máji, a potom ešte v septembri a v októbri. Minulý rok sme na Slovensku zaznamenali najvyšší výskyt prípadov kliešťovej encefalitídy za posledných 60 rokov. Najviac prípadov bolo v Trenčianskom kraji (okresy Považská Bystrica, Púchov a Ilava), Žilinskom a Banskobystrickom.

Ako sa chrániť?

Najjednoduchší spôsob, ako sa ochrániť pred prisatím kliešťa, je oblečenie, ktoré kryje celé telo. Ak idete do oblastí, kde je veľa kliešťov, používajte repelent. Môžete si ho nastriekať aj na oblečenie. Kúpiť sa dajú aj rôzne náramky. Vyskúšať môžete tiež prírodné repelenty, návodov je na internete veľké množstvo. Po každom výlete v prírode je nevyhnutné skontrolovať sa „od hlavy po päty“ – vrátane priestoru za ušami, medzi prstami, pod kolenami. Ak nájdete prisatého kliešťa, čo najskôr ho vyberte. Je dôležité spomenúť, že proti kliešťovej encefalitíde sa môžete dať aj zaočkovať. Ideálne je začať s očkovaním v období posledných zimných mesiacov. Ak plánujete letné aktivity v prírode, zaočkovať sa môžete dať aj na jar. Očkovanie vás chráni tri roky, po uplynutí ktorých je potrebné vykonať preočkovanie jednou dávkou.

Ako správne vybrať kliešťa?

Zabudnite na rady starých mám, že kliešťa treba trochu pokvapkať olejom, liehom, natrieť krémom či mydlom, a potom ho otáčať proti smeru hodinových ručičiek. Takýmto spôsobom by sa dostal obsah jeho orgánov do vašej krvi (aj s infekciou, pokiaľ je jej nositeľom). Kliešť nie je v koži len zavŕtaný, ale aj prilepený. Najlepšie ho vyberiete špeciálnou pinzetou, alebo jemnou pinzetkou so špicatými hrotmi, ktorou sa upravuje obočie. Kliešťa chyťte čo najhlbšie, ideálne pod hlavičkou. Jemne ním otočte alebo kývajte na obe strany. Potom ho priamo vytiahnite von. Miesto dezinfikujte liehom alebo mydlovou vodou. Málo ľudí vie, že kliešťa možno odoslať k analýze prítomnosti infekčných chorôb do Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied  ( http://www.biomedcentrum.sav.sk/verejnost/sluzby/ ).

Borelióza - beh na dlhé trate

Typickým príznakom boreliózy je pomaly sa šíriaca červenkastá škvrna nazývaná aj erythema migrans, ktorá sa zvykne objaviť na mieste, kde bol prisatý kliešť. Škvrna má tendenciu sa zväčšovať a má ohraničený lem s bledším stredom. Niekedy sa objaví už niekoľko dní po prisatí kliešťa, inokedy až o niekoľko týždňov. Objavuje sa asi u 80 % pacientov. Aby bola borelióza prenesená, musí byť kliešť prisatý ku koži celých dvadsaťštyri hodín. Lymská borelióza má bakteriálny pôvod a v úvodnom štádiu sa dá veľmi úspešne liečiť antibiotikami.

Prvotným príznakom je zvyčajne horúčka, bolesť svalov, zimnica alebo únava. Najmä u detí, no niekedy aj u dospelých, sa môže objaviť na ušnom lalôčiku, na nose alebo na prsnej bradavke modročervený uzlík vo veľkosti jedného až piatich centimetrov. Ten býva často sprevádzaný zdurením príslušných lymfatických uzlín. Môže sa objaviť pár týždňov, ale aj mesiacov po prisatí kliešťa. Po niekoľkých týždňoch sa zvyknú objaviť rôzne prejavy poškodenia nervového, kardiovaskulárneho a kĺbového systému. V rámci nervových príznakov môžete pociťovať stuhnutie šije, bolesti hlavy, poruchy citlivosti a pohyblivosti. Postihnutie kĺbov sa prejavuje bolesťami, ktoré majú tendenciu ustupovať a trvajú krátko. V rámci kardiovaskulárneho postihnutia sa môžu u pacientov objaviť aj poruchy srdcového rytmu, vrátane takých, pri ktorých sa bežne implantuje trvalý kardiostimulátor. Na boreliózu musí lekár preto myslieť aj v takýchto prípadoch, keďže títo pacienti potrebujú kardiostimulátor len dočasne. Už neraz sa stalo, že bol pacientovi implantovaný trvalý kardiostimulátor zbytočne a následne muselo dôjsť k jeho extrakcii, čo nemusí byť vždy jednoduché a bez komplikácii.