Nikotínové vrecká… nikotín vs. ľudstvo…3:0

Pri pokladni na pumpe ma zaujali malé okrúhle krabičky, ktoré boli vystavené vedľa cigariet a niekoľko si ich kupovala partia, ktorá stála predo mnou. Najskôr som si myslel, že ide o mentolové cukríky. Z omylu ma vyviedla predavačka. Sú to nikotínové vrecká. 

Po e-cigaretách ide o ďalšiu alternatívu fajčenia. Ich “prarodičom” je žuvací tabak a “rodičom” švédsky snus. Snus je mimochodom klasifikovaný ako droga základnej úrovne, a preto je v EÚ jeho predaj zakázaný. Výnimkou je jeho rodné Švédsko, kde ho používa cca 12% obyvateľstva. Snus síce nevedie k rakovine pľúc, no na druhej strane sa podieľa na vyššom výskyte rakoviny ďasien, jazyka, pažeráka, žalúdka či pankreasu, poškodzuje chrup a ako zdroj nikotínu zvyšuje kardiovaskulárne riziko. Typickým príkladom konzumentov žuvacích tabakov boli športovci, ktorí na striedačkách oduševnene plnili svoje pľuvacie kýbliky. Tabak im síce nezlepšoval kondíciu a svalovú silu, ale mal pozitívny vplyv na koncentráciu, rýchlosť reakcie a potláčanie stresu. Pri niektorých športoch ideálna kombinácia (napr. baseball). 

Na rozdiel od klasického žuvacieho tabaku, ktorý farbil zuby, smrdel a intenzívne podnecoval tvorbu slín, sú dnešné nikotínové vrecká nenápadné. Nesmrdia, nefarbia, ich použitie je prakticky neviditeľné (vkladajú sa pod hornú peru), majú rôzne príchute a neobsahujú množstvo karcinogénov, ktoré sú obsiahnuté v cigaretách (samotný tabak 16 a tabakový dym viac ako 60 karcinogénov). No nekúp to…omyl. Naďalej ide o výrobok obsahujúci nikotín, výrobok, ktorý podporuje závislosť na nikotíne a nezbavuje vás jej. Výsledok je podobný, aký bol pri e-cigaretách. S cieľom nájsť “zdravšiu” náhradu klasických cigariet sa vytvoril módny trend, ktorý urobil závislých na nikotíne aj tých, ktorí by cigaretu do úst nikdy nevložili. Ak niktotín vyhrával nad ľudstvom pri e-cigaretách 2:0, s nikotínovými vreckami je to už 3:0. 

Vyfajčením 1 cigarety dostanete do tela 1,1-1,8 mg nikotínu. Jeden sáčok vám dodá 2-10 mg (snus 10-20 mg, vodná fajka 10 mg). Závislosť na nikotíne je svojou silou podobná závislosti na heroíne. Nikotín v každej podobe má negatívny vplyv na kardiovaskulárny systém. Zvyšuje krvný tlak a srdcovú frekvenciu, čím zvyšuje riziko srdcového infarktu alebo cievnej mozgovej príhody. Pre vysoký obsah nikotínu je pri vreckách zvýšené riziko intoxikácie, ktorá sa prejavuje bolesťami hlavy, búšením srdca, potením, bolesťami brucha a zvracaním. 

Podobne ako ja, ani množstvo iných ľudí o existencii nikotínových vreciek ani len netuší. Veľa rodičov nevie, čo obsahujú tie krásne farebné krabičky, ktoré majú ich deti v rukách. Nenápadne, bez pachu a dymu, sa tak už z detí stávajú ťažko závislí na nikotíne. Práve preto som sa rozhodol tejto téme venovať. Staršie generácie majú oprávnené obavy z tvrdých drog, cigariet a alkoholu u svojich detí. Tie si ale “nepozorovane” ničia svoje zdravie používaním trendových nikotínových vreciek a pitím energetických nápojov… 


foto: Shutterstock